Bouw en functie van de blaas

De blaas is het reservoir of de opslagplaats voor urine en bevindt zich in de bekkenholte. De grootte en precieze ligging van de blaas hangen af van de hoeveelheid urine die erin zit. Als de blaas veel urine bevat, zet hij uit en komt gedeeltelijk in de buikholte te liggen.

De blaas heeft min of meer de vorm van een peer. Drie openingen in de blaaswand bakenen een driehoekig gebied af, het trigonum vesicae. De bovenste twee openingen aan de achterkant van de blaas zijn de uitmondingen van de urineleiders, waardoor urine van de nieren naar de blaas stroomt. Bij de onderste opening begint de urinebuis, die urine vanuit de blaas uit het lichaam afvoert.

Als de blaas leeg is, vertoont de binnenbekleding van de blaaswand (het epitheel) plooitjes, die geleidelijk verdwijnen naarmate de blaas zich vult met urine en wordt opgerekt. De blaas kan sterk uitzetten; de maximale hoeveelheid urine die erin kan worden opgeslagen, is ongeveer 600 ml, maar bij 300 à 400 ml ontstaat al bij de meeste mensen al een lichte aandrang om te gaan plassen.

Het ledigen van de blaas (urineren) staat, tot op zekere hoogte, onder controle van zenuwen. Bij toenemende druk in de blaas ontstaat een gevoel dat wordt overgebracht naar de hersenen. De hersenen stimuleren dan de blaaswandspier zich samen te trekken en de sfincter (de ringspier die de opening van de urinebuis afsluit) zich te ontspannen. De urine verlaat vervolgens door de urinebuis het lichaam. Normaal gesproken kan deze reactie bewust worden onderdrukt en tegengehouden.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Meer informatie

Informatie van UROlog
www.urolog.nl

Informatie van de Nierstichting
www.nierstichting.nl/nieren/zo-werken-gezonde-nieren/

Graaff, K. V. & Fox, S. I. (1999), Concepts of Human Anatomy and Physiology, 5th ed, W. C. McGraw-Hill, London.

Waugh, A. & Grant, A. (2001), Anatomy and Physiology in Health and Illness, 9th ed, Churchill Livingstone, London.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.