Borstontsteking

Bij een borstontsteking (borstklierontsteking, mastitis) is het borstklierweefsel ontstoken. Het komt voornamelijk voor bij vrouwen die borstvoeding geven, maar kan ook spontaan ontstaan. Borstontsteking komt meestal in één borst voor en ontstaat in de derde of vierde week na de bevalling.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaken

Een borstklierontsteking ontstaat meestal doordat de melk niet goed doorstroomt in de borst, bijvoorbeeld doordat de borst niet goed wordt leeggedronken, er veel stuwing is of doordat een melkkliertje is afgesloten. De melk hoopt zich op in het borstweefsel en als daar bacteriën bijkomen (bijvoorbeeld via een kloofje in de tepel of in de huid rondom de tepel) ontstaat een borstontsteking.
Ook bij vrouwen die geen borstvoeding geven, kan borstklierontsteking ontstaan, maar dit komt veel minder vaak voor. Meestal raakt gebied vlakbij de tepel ontstoken. Dit komt vooral voor bij jongere vrouwen, met name bij vrouwen die sigaretten roken. Een van de bestanddelen van sigarettenrook lijkt de melkgangen onder de tepel te beschadigen, waardoor de kans op ontsteking toeneemt. Deze aandoening wordt periductale borstontsteking genoemd en veroorzaakt pijn en roodheid rond de tepel.

Verschijnselen

Als je een pijnlijke, harde plek in je borst voelt en deze plek rood is, wijst dat op een dreigende borstontsteking. Als je deze goed behandelt (zie verder), kun je vaak voorkomen dat de ontsteking doorzet. Zet de ontsteking door, dan wordt de plek pijnlijker, harder, warmer en roder. Je voelt je ziek en krijgt flinke koorts.

Zelfzorg

Borstontsteking voorkomen
Goede hygiëne en de juiste borstvoedingstechniek kan borstontsteking helpen voorkomen.

Dreigende borstontsteking
Draag een stevige beha en laat je baby je borst goed leegdrinken om de stuwing te verminderen.

Borstontsteking
Neem voldoende rust zodat je lichaam kan herstellen. Om de pijn te verminderen kun je je borst koelen. De koelkompressen kun je gemakkelijk zelf maken door een maandverbandje nat te maken en deze in de vriezer over een omgekeerd schaaltje te leggen. Als het is bevroren, heb je een voorgevormd kompres. Als de pijn te erg blijft, mag je ook paracetamol slikken.

Tijdens de borstontsteking mag je je baby gewoon blijven voeden. Dit bevordert de genezing en is onschadelijk voor je baby. Begin bij het voeden telkens met je pijnlijke borst, zodat je baby deze goed leegdrinkt. Als je na de voeding het gevoel hebt dat je borst niet helemaal leeg is, kun je nakolven.

Naar de arts

Als de borstontsteking doorzet, je ziek wordt en koorts krijgt, neem dan contact op met je huisarts. Meestal schrijft de huisarts antibiotica voor die je een week moet slikken. Meestal kun je bij deze medicijnen gewoon borstvoeding blijven geven. Een complicatie van een borstontsteking is een borstabces ; dit moet geleegd worden.

In het geval van periductale borstontsteking, dus bij vrouwen die geen borstvoeding geven, word je met antibiotica behandeld. Als de melkgang onder de tepel beschadigd is, is de kans groot dat de ontsteking terugkomt. Als bij iemand steeds opnieuw een ontsteking optreedt, kan het noodzakelijk zijn de aangetaste melkgang(en) operatief weg te nemen.

Meer informatie

http://nhg.artsennet.nl/
Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap over ‘de moeder in de kraamtijd’

http://www.borstvoeding.com
Informatie van het Kenniscentrum Borstvoeding

http://borstvoeding.nl/
Informatie van de Samenwerkende Borstvoedingsorganisaties

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.