Bloedgroepantagonisme van de pasgeborene

Bloedgroep antagonisme van de pasgeborene is een hemolytische ziekte van de pasgeborene. De ziekte ontstaat wanneer de bloedgroep (A, B, AB of O) van de moeder niet past bij de bloedgroep van de ongeboren baby. Doordat er een verschil bestaat, maakt het afweersysteem van de moeder antilichamen (een speciaal soort eiwitten) aan die zich richten tegen de rode bloedcellen van haar kind. De antilichamen vernietigen daardoor de rode bloedcellen van de baby.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Verschijnselen

Kinderen met bloedgroep antagonisme hebben meestal geelzucht tijdens de eerste 24 uur na de geboorte. Bij geelzucht verkleuren de huid en het oogwit geel door een ophoping van bilirubine, een kleurstof die voorkomt in gal. Als de geelzucht heel ernstig is kan soms ook een ziekte ontstaan die kernicterus wordt genoemd. Daarbij kunnen hersenbeschadigingen optreden.

Diagnose

De diagnose kan worden gesteld door de bloedgroepen van het kind en de moeder te bepalen. Verder zijn er nog andere bloedonderzoek en de Coombstest waarmee de diagnose kan worden vergemakkelijkt. De Coombstest is een test waarbij gekeken wordt of er in het bloed antilichamen voorkomen.

Behandeling

Lichttherapie is een mogelijke behandeling voor kinderen met bloedgroep antagonisme en is redelijk veilig. Heel soms moet er een bloedtransfusie worden gedaan waarbij het grootste deel van het bloed van de baby wordt verwijderd en wordt vervangen door nieuw bloed van een bloeddonor.

Meer informatie


Informatie van Erfocentrum.nl
www.erfocentrum.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.