Bloedgroepantagonisme van de pasgeborene

Bloedgroepantagonisme van de pasgeborene

Bloedgroep antagonisme van de pasgeborene is een hemolytische ziekte van de pasgeborene. De ziekte ontstaat wanneer de bloedgroep (A, B, AB of O) van de moeder niet past bij de bloedgroep van de ongeboren baby. Doordat er een verschil bestaat, maakt het afweersysteem van de moeder antilichamen (een speciaal soort eiwitten) aan die zich richten tegen de rode bloedcellen van haar kind. De antilichamen vernietigen daardoor de rode bloedcellen van de baby.

App de Dokter: altijd online bereikbaar

Geen zin in gedoe met inloopspreekuren en wachtkamers? Download App de Dokter en krijg binnen 1 uur antwoord.

Heb je een vraag over je gezondheid?
- Bijvoorbeeld over koorts die maar niet over gaat? 
- Een raar plekje op je huid? 
- Of een ingewikkelde bijsluiter? 

Chat met een medisch deskundige via App de Dokter. Gewoon vanaf je bank. 

Download App de Dokter

Verschijnselen

Kinderen met bloedgroep antagonisme hebben meestal geelzucht tijdens de eerste 24 uur na de geboorte. Bij geelzucht verkleuren de huid en het oogwit geel door een ophoping van bilirubine, een kleurstof die voorkomt in gal. Als de geelzucht heel ernstig is kan soms ook een ziekte ontstaan die kernicterus wordt genoemd. Daarbij kunnen hersenbeschadigingen optreden.

Diagnose

De diagnose kan worden gesteld door de bloedgroepen van het kind en de moeder te bepalen. Verder zijn er nog andere bloedonderzoek en de Coombstest waarmee de diagnose kan worden vergemakkelijkt. De Coombstest is een test waarbij gekeken wordt of er in het bloed antilichamen voorkomen.

Behandeling

Lichttherapie is een mogelijke behandeling voor kinderen met bloedgroep antagonisme en is redelijk veilig. Heel soms moet er een bloedtransfusie worden gedaan waarbij het grootste deel van het bloed van de baby wordt verwijderd en wordt vervangen door nieuw bloed van een bloeddonor.

Meer informatie


Informatie van Erfocentrum.nl
www.erfocentrum.nl