Bloed uit het oor

Bloed uit het oor

Ooruitvloed is afscheiding uit het oor bij een niet meer intact trommelvlies. Deze afscheid kan bestaan uit bloed, de medische term hiervoor is otorragie.

Digitale zorg: mede mogelijk gemaakt door je zorgverzekeraar

Mensen houden van service en gemak, ook in de zorg. Veel zorgverzekeraars voorzien in die behoefte door digitale zorg aan te bieden. Uit onderzoek van Medicinfo blijkt dat het aanbieden van digitale zorg op afstand invloed heeft op de keuze voor een zorgverzekering. Biedt jouw zorgverzekeraar in 2020 ook zorg op afstand aan?

Lees hier wat de voordelen zijn van digitale zorg op afstand

Oorzaken

Een mogelijke oorzaak van bloed uit het oor is letsel door een klap tegen het hoofd, zeer hard geluid of plotselinge veranderingen in de druk in het oor. Ook in geval van een schedelbasisbreuk of andere breuken van de aangezichtsschedel kan er bloed uit de gehoorgang vloeien. Tot de overige oorzaken behoren een middenoorontsteking, bepaalde huidaandoeningen, zoals eczeem van de gehoorgang en kleine verwondingen in de gehoorgang die gaan bloeden, bijvoorbeeld als gevolg van peuteren met een scherp voorwerp.

Verschijnselen

Er vloeit bloed uit het oor en de overige verschijnselen zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak. In geval van een middenoorontsteking is er vaak heftige, acute oorpijn gevolgd door oorafscheiding die bestaat uit bloed en pus. Koorts, hoofdpijn, misselijkheid en braken, gehoorverlies in het aangetaste oor, en oorsuizen zijn enkele andere mogelijke verschijnselen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis, het verhaal van de patiënt en de verschijnselen. Tevens wordt een lichamelijk onderzoek verricht, waarbij met name het oor goed wordt bekeken. Vaak is een verwonding te zien of is het trommelvlies gescheurd. De mate van eventueel gehoorverlies wordt vastgesteld met behulp van audiometrie en de omvang van hoofdletsel kan met behulp van CT- en MRI-scans worden beoordeeld.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Een gescheurd trommelvlies geneest meestal spontaan binnen enkele weken. Soms is het echter nodig om een infectie of verdere beschadiging te voorkomen, en worden antibiotica en steroïden voorgeschreven. Als het trommelvlies niet spontaan geneest kan operatief herstel van het trommelvlies worden overwogen.

Prognose

Een gescheurd trommelvlies kan tijdelijk ongemak maar geneest vaak vanzelf. Eventueel gehoorverlies is meestal van tijdelijke aard en herstelt zich in korte tijd.

Meer informatie

Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap over een loopoor
nhg.artsennet.nl

Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap over oorpijn
nhg.artsennet.nl

Informatie over oorsmeer
www.kno.nl

Informatie over gehoorgangontsteking
www.kno.nl

Informatie over middenoorontsteking
nhg.artsennet.nl
nl.wikipedia.org/wiki/Middenoorontsteking

Informatie over ooroperaties
www.kno.nl
nl.wikipedia.org/wiki/Tympanoplastiek

Jani.P and Wright’s. (1998), “Congenital abnormalities of eh external and middle ear”, Ludman.H., and Wright.T.,6th ed,”Diseases of the Ear”, Oxford University Press, USA (Engels)

Swain A, Jeffery P, Hughes G, Nowitz M (2001). “Another cause for bilateral haemorrhagic otorrhoea following trauma” Emergency medicine (Fremantle, W.A.), vol13, no1, pp.247-25 (Engels)