Beschadiging van het binnenoor door hard geluid
Als gevolg van blootstelling aan hard geluid kan beschadiging van het gehoororgaan optreden. Deze beschadiging wordt ook wel akoestisch trauma genoemd.
Langer zelfstandig thuiswonen? Thepp is dé app die u of een van uw naasten hiermee kan helpen. Stel uw vragen over gezondheid, welzijn of ondersteuning in het huishouden en krijg antwoord van een team van ervaren verpleegkundigen.
- Gratis en 365 dagen per jaar bereikbaar
- Snel, persoonlijk en deskundig advies
- Voor zorgvragers, hulpbehoevenden én mantelzorgers
Download Thepp
Oorzaken
Het geluid van krachtige en plotselinge explosies of vuurwapens kunnen het gehoor aantasten. In eerste instantie leiden deze harde geluiden meestal tot beschadigde trommelvliezen en vervolgens tot geleidings- en/of perceptiegehoorverlies. Deze vorm van doofheid wordt lawaaidoofheid genoemd. Geleidingsgehoorverlies is het gevolg van een belemmering in de overdracht van geluid van buiten- naar binnenoor. Perceptiegehoorverlies ontstaat door stoornissen van de gehoorzenuw, het slakkenhuis of de zenuwbaan naar de hersenen. De beschadigingen kunnen optreden als gevolg van één enkel hard geluid of door langdurige blootstelling aan lawaai.
Verschijnselen
De verschijnselen zijn gehoorverlies in één of beide oren en oorsuizen. Het gehoorverlies kan tijdelijk, waarbij herstel optreedt binnen een paar uur tot dagen, of blijvend zijn.
Diagnose
De diagnose wordt gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis, het verhaal van de patiënt en de verschijnselen. Tevens wordt een lichamelijk onderzoek verricht. Mogelijke aanvullende onderzoeken zijn stemvorktesten en audiometrie, waarmee het type en de mate van gehoorverlies kan worden vastgesteld.
Behandeling
De behandeling is vooral gericht op het beschermen van het oor tegen verdere beschadiging, bijvoorbeeld door het dragen van oordopjes. De geleidingsdoofheid vermindert na verloop van tijd als gevolg van spontane genezing van het trommelvlies. De perceptiedoofheid kan echter onomkeerbaar zijn. Door het gebruik van een gehoorapparaat kan het restgehoor verbeteren.
Meer informatie
Informatie over plotselinge doofheid
www.kno.nl
Informatie over oorsuizen
www.kno.nl
nl.wikipedia.org/wiki/Tinnitus
Informatie over slechthorendheid en doofheid
nl.wikipedia.org/wiki/Slechthorendheid
nl.wikipedia.org/wiki/Doofheid
Informatie over gehooronderzoek
www.kno.nl
Informatie van de Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden ( NVVS) en Nederlandse federatie van ouders van slechthorende kinderen en van kinderen met spraak-taal moeilijkheden (FOSS)
www.stichtinghoormij.nl/
Arymand, E. M., Bauer, C. (2001), Sensorineural hearing impairment, Alper, C. M., Myers, E. N., Eibling, D. E., Decision Making In Ear, Nose And Throat Disorder, W. N. Saunders Company, Philadelphia (Engels)
Shulman, J. B., Lambert, P. R., Goohill, V. (2000), Acoustic trauma and sensorineural hearing loss, Canalis, R. F., Lambert, P. R., The Ear Comprehensive otology, Lippincott Williams and Wilkins, Philadelphia (Engels)