Anticonceptie voor mannen

Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap te voorkomen. Dit zijn voorbehoedmiddelen of anticonceptiemiddelen. Mannen hebben minder keuze in voorbehoedsmiddelen dan vrouwen. Voor mannen zijn er twee anticonceptiemethodes:

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

  • Het condoom. 
  • Een sterilisatie. 

Het condoom

Het condoom is een dun rubber hoesje dat je over de stijve penis schuift. Tijdens de seks vangt het condoom de zaadcellen op, zodat deze niet in de vagina komen. Daardoor wordt voorkomen dat de vrouw zwanger wordt. Er zijn condooms met en zonder glijmiddel. Bij gebruik van een glijmiddel is het belangrijk dat deze op waterbasis is en geen vethoudend glijmiddel zoals vaseline of olie. Vethoudende glijmiddelen tasten het condoom aan. Ook vaginale crèmes, zalven en zetpillen kunnen het rubber aantasten. Daardoor wordt het condoom minder betrouwbaar. 

Als je nog nooit een condoom hebt gebruikt, is het goed om er eerst mee te oefenen. Het is belangrijk dat zowel mannen als vrouwen leren hoe een condoom moet worden gebruikt. Condooms zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek en drogist, of soms in automaten in toiletten van cafés en andere openbare plaatsen. Je kunt ze ook bestellen via internet.

Bescherming tegen soa's
Condooms zijn ook nuttig als je wisselende seksuele contacten hebt. Een groot voordeel van het condoom is dat het ook beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

Overgevoelig voor rubber
Sommige mensen zijn overgevoelig voor rubber en krijgen uitslag en irritatie van de penis of vagina. Dan kan het helpen om over te stappen op bijvoorbeeld een latexvrij condoom.

Betrouwbaarheid condoom
Bij zorgvuldig gebruik is het condoom betrouwbaar, maar als het condoom stuk gaat is het niet meer betrouwbaar. Neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts over de vervolgstappen.

Sterilisatie

Sterilisatie is een betrouwbare, maar ook definitieve methode om een zwangerschap te voorkomen. Je wordt erdoor onvruchtbaar. Wanneer jullie geen kinderwens (meer) hebben, kan sterilisatie een blijvende oplossing bieden. Sterilisatie bij de man is een kleinere ingreep dan sterilisatie bij de vrouw.

De ingreep
De ingreep duurt ongeveer een half uur. Tijdens een sterilisatie wordt er een klein stukje van de zaadleiders verwijderd. Daarna worden de zaadleiders dicht gemaakt, zodat de zaadcellen niet meer naar buiten kunnen. Bij de zaadlozing komt dan alleen zaadvocht vrij, zonder zaadcellen. 

Je bent daarna niet meteen onvruchtbaar. De uiteinden van de zaadleiders en de zaadblaasjes bevatten nog zaadcellen. Het duurt meestal 3 maanden voordat de zaadcellen weg zijn. Daarna moet je wat zaadvocht inleveren en wordt het onder een microscoop onderzocht om te kijken of er nog zaadcellen inzitten. Na het onderzoek kan pas worden vastgesteld of het betrouwbaar is om te vrijen zonder andere voorbehoedsmiddelen. Tot die tijd moet je een voorbehoedmiddel blijven gebruiken.

Betrouwbaarheid
Bij minder dan 1% van de mannen groeien de zaadleiders toch weer aan elkaar. Daardoor kunnen ze weer vruchtbaar worden. Toch is sterilisatie betrouwbaarder dan bijvoorbeeld de anticonceptiepil voor vrouwen of een condoom. Een sterilisatie beschermt overigens niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

Gevolgen sterilisatie

De sterilisatie bij de man verandert weinig tot niets aan de seksuele ervaring. Een erectie krijgen, gaat nog net zoals voorheen. Ook het gevoel bij het klaarkomen blijft precies hetzelfde. De hoeveelheid vocht die bij het klaarkomen vrijkomt, blijft ook gelijk.

Een sterilisatie is definitief. Je moet het alleen overwegen als jij en je partner zeker geen kinderwens (meer) hebben. Een hersteloperatie is een moeizame aangelegenheid en veel mannen blijven daarna toch onvruchtbaar.

Onbetrouwbare methoden

 

  • Het terugtrekken van de penis vlak voor het klaarkomen is géén betrouwbare methode om zwangerschap te voorkomen. Er komt namelijk vóór het klaarkomen vaak al wat zaad vrij.
  • Periodieke onthouding is niet betrouwbaar. Periodieke onthouding betekent dat je niet mag vrijen op de dagen dat de vrouw vruchtbaar is. Deze dagen worden berekend aan de hand van temperatuurmetingen van de vrouw of volgens de data van de menstruatie. Maar de eisprong is niet altijd regelmatig en kan dus niet met zekerheid worden voorspeld.
  • Zaaddodende middelen zijn onbetrouwbaar tegen zwangerschap.

 

Meer informatie

Informatie van Thuisarts.nl
www.thuisarts.nl/condooms/ik-wil-condooms-gaan-gebruiken
www.thuisarts.nl/sterilisatie-bij-man

Informatie van de Rutgers Stichting
www.rutgers.nl

Informatie van SOA-Aids
www.soaaids.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.