Afwijkingen van het neustussenschot

Het uitwendige deel van de neus bestaat uit twee delen: een bovenste benig gedeelte en een onderste kraakbenig deel. De twee neusgaten zijn gescheiden door een neustussenschot (septum nasi). Het neustussenschot bestaat uit kraakbeen en beenweefsel (bovenste gedeelte) en is met slijmvlies bedekt.

Een afwijkend neustussenschot is een neustussenschot dat is verschoven ten opzichte van de middenlijn. Er bestaan verschillende afwijkingen die blokkades veroorzaken aan één of beide zijden van de neus. Een eenzijdige afwijking van het neustussenschot heeft de vorm van een 'C'. Een bilaterale blokkade (beide zijden) heeft meestal een S-vormige misvorming van het tussenschot, die aan beide zijden van de neus uitstulpt.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaak

Voorbeelden van oorzaken van een afwijkend neustussenschot:

  • Geboortetrauma. Dit kan het gevolg zijn van een onjuist uitgevoerde geassisteerde geboorte, bijvoorbeeld een tangverlossing. Of van een langdurige of moeilijke bevalling.
  • Onevenredige groei. Een onevenredige groei van de verschillende delen van het tussenschot kan leiden tot de vorming van benige en kraakbenige uitstulpingen (sporen).
  • Mechanisch letsel. Afwijkingen van het neustussenschot kunnen ook komen door neusletsel na een verkeersongeluk, een val of een gevecht. Hierbij trekt het neustussenschot soms krom, verplaatst het zich of breekt het.

Symptomen afwijkend neustussenschot

Het meest voorkomende symptoom van een afwijkend neustussenschot is verstopping van de neus. Eén of beide zijden van de neus kunnen zijn geblokkeerd, afhankelijk van de aard en richting van de afwijking. Door de binnenstromende lucht droogt de bekleding van de neus uit, waardoor korsten ontstaan op de sporen in de neus. Ook kunnen bloedneuzen (epistaxis) voorkomen, doordat bloedvaten die over scherpe sporen lopen, beschadigd raken. Andere symptomen van een afwijkend neustussenschot zijn hoofdpijn, holteontstekingen en een loopneus.

In ernstige en langdurige gevallen van een afwijkend neustussenschot kunnen infecties van het middenoor ontstaan (otitis media). Bij ernstige afwijkingen van het neustussenschot kunnen de neusbeenderen en het uitwendige kraakbeen zijn vervormd.

Diagnose

De diagnose kan gemakkelijk worden gesteld. Maar soms is het nuttig een beeldvormingsonderzoek van het neustussenschot uit te voeren. Vooral als dieper gelegen delen van het neustussenschot zijn aangedaan en wanneer een chirurgische ingreep wordt gepland. Hiervoor zijn CT-scans geschikter dan röntgenfoto's. Met CT-scans kunnen namelijk de bouw en de afwijkende delen van het tussenschot nauwkeurig in beeld worden gebracht.

Behandeling afwijkend neustussenschot

Een operatie (chirurgische correctie) is de enige effectieve behandeling voor een afwijkend neustussenschot. Gemiddeld duurt de operatie een uur.

Aan de buitenkant van de neus zijn na een operatie geen littekens zichtbaar. Aan de binnenzijde van de neus worden oplosbare hechtingen gebruikt.

De KNO-arts zal bij de operatie via een klein sneetje in het neusslijmvlies het neustussenschot recht zetten. Na de operatie voorkomen tampons in de neus nabloedingen. De patiënt kan dezelfde dag nog naar huis, maar indien gewenst kan hij in overleg met de arts een nacht blijven. Na 2 tot 3 dagen wordt de tampon poliklinisch verwijderd. Dit kan even een vervelend gevoel geven.

Complicaties

Na een operatie kan een neusbloeding optreden. Zoals hierboven genoemd wordt er een verbandgaas (neustampon) ingebracht om dit te voorkomen.

Soms hoopt zich bloed op in het kraakbeen van het neustussenschot, zonder dat er uitwendige bloedingen zijn. Dit wordt een hematoom genoemd. Hematomen kunnen worden behandeld door het opgehoopte bloed weg te laten lopen.

Andere complicaties zijn het ontstaan van verklevingen, het inzakken van het uiteinde van de neus, het vervormen van de neus en perforatie van het tussenschot.

Bij meer dan 38 graden koorts moet contact opgenomen worden met de polikliniek. Er kan dan een infectie ontstaan zijn. In dat geval wordt antibiotica gegeven.

Meer informatie


Informatie van de Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied
www.kno.nl

Informatie van de maatschap KNO-artsen van het HagaZiekenhuis en Medisch Centrum Haaglanden.
www.kno-care.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.