7 tips om je herstel goed in de gaten te houden

7 tips om je herstel goed in de gaten te houden

Met een nieuw gewricht heb je vaak veel minder pijn dan voorheen. Toch is het opletten met een prothese, want voor alle prothesen geldt: ze zijn bijzonder sterk maar niet onbreekbaar. Heb je een nieuwe heup, knie of schouder? Met deze 7 tips houd je je herstel goed in de gaten:

Langer zelfstandig thuiswonen? Thepp is dé app die u of een van uw naasten hiermee kan helpen. Stel uw vragen over gezondheid, welzijn of ondersteuning in het huishouden en krijg antwoord van een team van ervaren verpleegkundigen. 

  • Gratis en 365 dagen per jaar bereikbaar
  • Snel, persoonlijk en deskundig advies
  • Voor zorgvragers, hulpbehoevenden én mantelzorgers

 Download Thepp

  1. Wees in alle gevallen voorzichtig met (over)belasting.
  2. Overleg altijd met de arts of bedrijfsarts voordat je weer aan het werk gaat. De meeste mensen kunnen na 6 maanden weer geheel of gedeeltelijk aan de slag.
  3. Een nieuwe heup mag je niet verder dan 90 graden buigen, omdat de heup uit de kom kan raken. Van elke 100 mensen met een nieuwe heup is bij 1 of 2 mensen binnen 1 jaar een hersteloperatie nodig. Dat komt vaak (35%) doordat de heup uit de kom is geraakt. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe kleiner de kans dat dit gebeurt
  4. Met een knieprothese kun je geen zwaar lichamelijk werk meer doen.
  5. Met een nieuwe schouder is het soms nodig je werk aan te passen of ander werk te gaan doen. Je mag bijvoorbeeld niet boven je hoofd werken, heel veel kracht zetten of meer dan 5 kilo tillen.
  6. Bedenk: iedereen is anders. Wat bij de één gebeurt, kan bij jou heel anders gaan. Of je beperkingen blijft ervaren na de operatie is afhankelijk van het type prothese, je leeftijd en algemene gezondheidstoestand.
  7. Heb je last van overgewicht en een knie- of heupprothese? Dan is het aan te raden af te vallen. Daardoor gaat je prothese langer mee.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.